Το υπερβολικό βάρος είναι μια ολοένα και πιο κοινή φυσική κατάσταση στην Ελλάδα

Είναι τόσο κοινό που εκτιμάται ότι περίπου το 67% του ενήλικα ελληνικού πληθυσμού είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο. Από το 1975 ο παχύσαρκος πληθυσμός αυξήθηκε αδιάκοπα σε όλο τον κόσμο, σε κάθε ήπειρο, καθιστώντας ένα μεγάλο ζήτημα υγείας των σύγχρονων μας χρόνων.

Οι κοινωνικές αλλαγές και η έλλειψη κατάλληλων πολιτικών για την αντιμετώπισή τους παράγουν λιγότερο υγιείς συνήθειες στον πληθυσμό. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αυτή είναι η κύρια αιτία της αύξησης του υπερβολικού βάρους του παγκόσμιου πληθυσμού.

Οι δύο παράγοντες

Οι δύο κρίσιμοι παράγοντες που οδηγούν σε αύξηση βάρους είναι η αυξημένη κατανάλωση τροφίμων χαμηλής ποιότητας, πλούσια σε λιπαρά και μια συμμετρική μείωση της σωματικής δραστηριότητας, που εξαρτάται από τις αλλαγές στον τρόπο εργασίας, τα συστήματα μεταφοράς και την καθημερινή χρήση του Διαδικτύου.
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι προσπάθειες για την εξουδετέρωση της αύξησης του βάρους επικεντρώνονται στην αντίθεση αυτών των δύο παραγόντων. Οι δίαιτες και ο αθλητισμός, μαζί με άλλες σωματικές δραστηριότητες, είναι η πρωταρχική στρατηγική για την επίτευξη απώλειας βάρους.

Καθώς η αύξηση βάρους γίνεται ένα μεγαλύτερο πρόβλημα, μεταξύ του πληθυσμού, η απώλεια βάρους γίνεται ένας αυξανόμενος οικονομικός τομέας με αυξανόμενη σημασία για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα σχολεία και τους οργανισμούς υγείας. Τον Φεβρουάριο του 2019 στην Καμπέρα, πραγματοποιήθηκε το πρώτο Εθνικό Συμβούλιο Παχυσαρκίας, μια σύνοδος κορυφής με στόχο την ανάπτυξη στρατηγικής για την αντιμετώπιση του προβλήματος της παχυσαρκίας στην Ελλάδα.

Στην πραγματικότητα, ο παχύσαρκος και ο υπέρβαρος πληθυσμός εκτίθενται σε μεγαλύτερους κινδύνους για την υγεία από ό, τι τα άτομα με φυσιολογικό βάρος
Έχουν μεγάλο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών και μυοσκελετικών διαταραχών, αλλά και διαβήτη και ορισμένους καρκίνους. Ο αυξημένος κίνδυνος για την υγεία και η ευρεία διάδοση λιπαρών σωματικών συνθηκών μεταφράζονται σε τεράστιο κόστος υγειονομικής περίθαλψης για τα κράτη και αποτελούν βαρύ κοινωνικό βάρος που πρέπει να διατηρηθεί για τις εθνικές κυβερνήσεις.

Είναι ένα πολιτικό και οικονομικό ζήτημα και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προσπαθούν να βρουν επαρκή απάντηση σε αυτό, πιθανώς καθυστερημένο λαμβάνοντας υπόψη το χρόνο ότι οι αποτελεσματικές πολιτικές πρέπει να είναι αποτελεσματικές σε κοινωνικό επίπεδο.

Αλλά ενώ το πολιτικό δεν απαντά σε αυτό το παγκόσμιο πρόβλημα, η αγορά ακμάζει! Υπάρχουν πολλές στρατηγικές, μέθοδοι και προϊόντα απώλειας βάρους διαθέσιμα παντού. Από τις δίαιτες έως τα συμπληρώματα. Αλλά και προγράμματα, βιβλία, διαδικτυακά σεμινάρια, κοινωνικά κανάλια και blog που επικεντρώνονται στο να βοηθούν τους ανθρώπους να επιτύχουν τους στόχους απώλειας βάρους τους.

Οι δίαιτες είναι το πρώτο εργαλείο που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για να χάσουν βάρος

Οι περισσότερες δίαιτες στοχεύουν στην επίτευξη των στόχων τους μειώνοντας την ποσότητα της πρόσληψης τροφής, καθεμία από τις οποίες διαφέρει από την άλλη κυρίως για την ποιότητα της τροφής που πρέπει να κοπεί κατά τη διάρκεια της διατροφικής διαδικασίας.

Σήμερα υπάρχει μια γενική τάση να προτιμάτε διατροφικές αγωγές χαμηλών υδατανθράκων
Η μείωση των υδατανθράκων υπέρ των πρωτεϊνών (όπως στη δίαιτα Dukan) ή των λιπών (όπως στις κετογονικές δίαιτες) είναι στην πραγματικότητα η πιο κοινή προσέγγιση για την απώλεια βάρους παγκοσμίως. Από τη δίαιτα Atkins, που αναπτύχθηκε το 1972 από τον DR. Ο Robert Atkins, στη σύγχρονη διατροφή Paleo, θεωρείται συχνά δεδομένο ότι οι πρωτεΐνες είναι το κύριο μακροθρεπτικό συστατικό στο οποίο πρέπει να επικεντρωθούμε. Μπορείτε να το δείτε σε ετικέτες διατροφής και φυσικής κατάστασης: η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες συχνά τονίζεται στη συσκευασία και επίσης υπάρχουν συγκεκριμένα προϊόντα που επανεξετάζονται για να βελτιώσουν το θρεπτικό περιεχόμενο πρωτεΐνης. Ράβδοι πρωτεΐνης, κρέμες πρωτεΐνης, σοκολάτες πρωτεΐνης και ούτω καθεξής.

Ποιοι είναι οι λόγοι αυτής της σύγχρονης πρωτεϊνικής μόδας;

Κατ ‘αρχάς, οι πρωτεΐνες είναι επίσης το κύριο επίκεντρο των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τη φυσική κατάσταση. Η οικοδόμηση μυών χρειάζεται πολλή πρωτεΐνη, αλλά επίσης η διατήρηση της άπαχης μάζας ενώ ασκείστε σε αθλητικές δραστηριότητες ή ασκήσεις αντίστασης απαιτεί επαρκή ποσότητα πρωτεϊνών για να δείτε ότι οι μύες δεν συρρικνώνονται λόγω καταβολικού μεταβολισμού. Έτσι, όλοι που χτυπούν ένα γυμναστήριο σε κάποια στιγμή της ζωής τους, μαθαίνουν αυτόν τον «κανόνα».

Δεύτερον, ο ρόλος των λιπών στη διατροφή έχει αποκατασταθεί σε μεγάλο βαθμό από την προκατάληψη που έζησε στο παρελθόν. Τα λίπη είναι ζωτικής σημασίας για πολλές φυσιολογικές διεργασίες, από την πέψη έως τη λειτουργικότητα του νευρικού συστήματος και την ανάπτυξη κυτταρικών μεμβρανών. Έτσι, η παλιά πεποίθηση ότι τα λίπη είναι κακά δεν είναι περισσότερο. Πολλές τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες περιέχουν επίσης μια καλή ποσότητα λιπών, οπότε σήμερα είναι πιο αποδεκτό να υιοθετούμε μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες που ενσωματώνει απαραίτητα μεγαλύτερη ποσότητα λιπών.
Τρίτον γνωρίζουμε ότι τα “λευκά” λίπη, η αναισθητική μάζα που συσσωρεύεται γύρω από την κοιλιά και είναι υπεύθυνη για την αύξηση του βάρους, παράγεται ως επί το πλείστον από την υπερβολική πρόσληψη υδατανθράκων ταχείας καύσης που μετατρέπονται γρήγορα σε λίπος αποθηκευμένο σε λιπώδεις ιστούς. Επομένως, όταν προσπαθούμε να μειώσουμε τη μέση, το πρώτο πράγμα που σχεδιάζουμε να κάνουμε είναι να κόψουμε υδατάνθρακες.
Για τους λόγους αυτούς, η κοινή γνώμη κατηγορεί τους υδατάνθρακες ως τον κύριο «εχθρό» στα προγράμματα απώλειας βάρους. Και οι δίαιτες προσαρμόζονται ανάλογα σε μια τέλεια εξίσωση ζήτησης προσφοράς.

Ένα καλό παράδειγμα αυτού του μοντέρνου διατροφικού τρόπου με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες προέρχεται από ένα ελληνικό διατροφικό σχήμα γνωστό ως σχέδιο διατροφής CSIRO Total wellbeing.

Το CSIRO (αρκτικόλεξο για την επιστημονική και βιομηχανική έρευνα της Κοινοπολιτείας) είναι μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων που προωθείται ως τρόπος για την απώλεια βάρους και ακόμη και για την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2. Αποτελείται από ένα πρόγραμμα 12 εβδομάδων, το οποίο περιλαμβάνει προγράμματα γεύματος και προπόνησης, τηλέφωνο και διαδικτυακό εργαλείο

Αφήστε μια απάντηση

Όνομα *
Email *
Ιστότοπος